Jubileumi Lelkigyakorlatos Tábor - Hittanya(kattints ide)

"Az irgalmasság - sokszor bebocsát, olykor elbocsát, mindig megbocsát," Ezzel a címmel rendezték meg a 25. jubileumi Bugaci Lelkigyakorlatos Tábort a Móricgát és Bugac között fekvő Hittanyán. Az egyhetes rendezvény augusztus 7-e vasárnap délutántól 14-e vasárnap délig tartott. Dr. Finta József érseki helynök, táborvezető küldött beszámolót a jubileumi táborról."

Félegyházi Közlöny - Kattints ide a teljes cikkhez

Távol a világtól, közel Istenhez - Videóval

2017. augusztus 13. 16.00
Huszonhat éve rendeznek hitéleti tábort augusztus első és második vasárnapja között fiataloknak a bugaci Hittanyán, ahol távol a világtól sokkal inkább előtérbe kerülnek az emberi kapcsolatok, és a hit. Az idejáró gyerekek nagy része már évek óta visszajár, hiszen a tábor igazi feltöltődést nyújt nekik.

Hosszú földesút vezet Bugac külső határától arra a helyre, ahol a színes sátrakból felállított táborban több mint száz gyermek tölt el egy hetet játékkal, és egyéb programokkal. A huszonhatodik alkalommal megrendezett lelkigyakorlatos tábor a zsúfolt hétköznapi életben helyet kínál a lelki feltöltődésnek, és az emberi kapcsolatok előtérbe helyezésének. A hittantábor természetesen nem arról szól, hogy a gyerekek szigorú szabályok szerinti lelkigyakorlatokkal töltik az időt, hanem játékos feladatokkal, közös imádságokkal kerülnek közelebb egymáshoz, és Istenhez. Az 1991-ben megalakult bugaci Hittanya elsősorban az általános iskola felső tagozatos tanulói és a középiskolások részére, évente mintegy 120 gyermeknek tud erőt és kitartást adni a hétköznapi életre.

Dr. Finta József általános érseki helynök, kiskunhalasi plébános – aki kezdetektől a tábor vezetője – elmondta, hogy a huszonhat év tapasztalata szerint a gyerekek jól érzik magukat, s közülük sokan évről évre visszajárnak. – Itt a puszta közepén, letéve a telefont és a számítógépet, időt tudnak teremteni arra, hogy egymással legyenek, imádkozzanak, és több időt töltsenek Istennel, és a felebaráti szeretet ápolásával – összegezte a táborvezető. Bár mindez nem ingyenes, az egyház támogatásával, pályázatoknak és adományoknak köszönhetően a költségek kedvezőek. A gyerekek többségében az egyázmegye területéről érkeznek, de vannak közülük az ország távolabbi részeiről is.

Augusztus első vasárnapjától második vasárnapjáig sok barátság köttetik, melyek a szép emlékekkel és a hit elmélyítésével segítséget adnak az életben a helyes úton megmaradni.

K.G.

 

Hittanya – a Biblia évében

Bibliai ismereteik bővítésében a fiatalokat minden nap meghívott vendégek előadásai segítették. A programban olyan játékos elemek is szerepeltek, amelyek során a résztvevők a Szentírás ismeretében mélyedhettek el. 
Ilyen programpont volt a Bibliai Lakoma Ennek során a változatos fogásokat elfogyasztó nyolc versenyző csoportnak ki kellett találnia, hogy az elfogyasztott étel hol szerepel a Bibliában. A Vágvölgyi Éva tanárnő vezetésével zajló foglalkozás során a résztvevők a jerikói vak történetét tanulmányozták és dolgozták fel integratív módszerrel. Ennek lényege, hogy a résztvevők minél közelebb kerüljenek a történethez, igyekezzenek átélni az eseményt, mintha maguk is ott lettek volna, vagy éppen ők lettek volna a vakság reménytelen sötétségében élő vak Bartimeus. A programok sorában minden nap helyet kapott egy neves meghívott vendég előadása is a Biblia évéhez illő, komoly témában. A fiatalok hétfőn Obbágy László görög katolikus teológiai tanár (Az Ószövetség és az Újszövetség kapcsolata), kedden Tarjányi Béla biblikus tanár (A Szentírás jelentősége és elfogadása) előadását hallgathatták meg. Szerdán egy művészeti blokk illeszkedett a programba, csütörtökön Finta József (Teremtéstörténet és evolúció), pénteken Farkas István SchP (A Biblia – mindennapi kenyerünk), szombaton pedig Kocsis Imre biblikus tanár előadására került sor (A Da Vinci Kód c. könyv állításai a Biblia fényében).

Forrás: www.magyarkurir.hu 

Augusztus első hetében rendezték meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye hittanos táborát a bugaci Hittanyán. A tábor programját ezúttal a Biblia évéhez kapcsolódva alakították ki.